Funktionella kök är det absolut vanligaste igen

I köket vistas ofta hela familjen samtidigt, och där ska man kunna laga mat, baka, diska och utföra alla sysslor som man vanligtvis gör i ett kök. Allt detta ska helst fungera smidigt och friktionsfritt även när barnen gör sina läxor i köket, eller gästerna sitter vid bordet och väntar.

Att planeringen av köket är noga genomtänkt så att logistiken fungerar perfekt är med andra ord oerhört viktigt. Om det hela tiden blir rörigt, och man måste springa om varandra, eller om någon ständigt måste flytta på sig för att man till exempel ska kunna öppna en skåpdörr, skapar det många irritationsmoment, och det gör att köket kanske heller inte känns så trivsamt som det borde. Därför är det viktigt att noga tänka sig för när man planerar att bygga eller renovera ett kök. Dels finns vedertagen praxis och normer om hur ett kök i stort bör planeras för att fungera så bra som möjligt, men naturligtvis måste man också ta hänsyn till vilka behov och önskemål den egna familjen har. Ditt kök ska ju fungera för just dig och din familj, så därför är kanske frågan hur ni använder köket, och vad ni gör där, ännu viktigare än de allmänna normer som finns.

Speciellt viktiga val är hur stora arbetsytor man ska välja. För familjen som bakar mycket, och där det är flera som gärna lagar mat tillsammans, är stora arbetsytor ett måste, om köket ska kännas funktionellt och praktiskt. Den som inte lägger så mycket tid på bak och matlagning kanske inte behöver de stora arbetsbänkarna, utan kan använda den ytan till annat.

Avstånd mellan arbetsyta, spis och kylskåp är saker man bör tänka på, så att man lätt når alla nödvändiga stationer vid matlagningen. Var man placerar ugnen är också ett val som kan vara avgörande för hur lättarbetat köket blir, och den placeringen är också lite av en smaksak. Rent generellt anses nog att en ugn som byggs in i ståhöjd är mer lättarbetad, men om du hellre vill ha en traditionell spis, där ugnen finns nere i spisen, är det förstås en sådan du ska välja. Där kan vana spela en roll. Många tycker att det blir krångligare om man ska lära en ny finess, och föredrar att fortsätta med den variant man är van.

En sak som är oerhört viktig att ta hänsyn till när man planerar sitt kök, är passbitar och täcksidor. Detta är små detaljer som många faktiskt glömmer bort när de skissar på sitt nya kök, och det kan få svåra konsekvenser. Dessa små bitar i helhetspusslet, kan göra att du inte kan öppna en låda, eller att det inte går att använda ett av skåpen fullt ut. Därför kan det vara bra att alltid låta en köksplanerare eller en arkitekt titta på ritningen innan man beställer sitt kök. Man kan givetvis göra hela planeringen själv om man så önskar, men att låta någon expert titta på ritningen för att kolla efter eventuella missar kan spara både pengar och bekymmer.

Kommentera