Hur förnyar du din köksinredning?

Har du gått i en köksinredningsbutik som Barahandtag och tittat på alla vackra inredningar och smarta lösningar så inser du säkert hur svårt det kan vara att välja köksinredning den dagen köket ska göras om.

Naturligtvis behöver man inte riva ut ett kök och börja om från grunden om det gamla köket fungerar bra och man är nöjd med planlösningen. Då kan en förnyelse av köket räcka, och du kan kanske behålla dina gamla skåp, och köpa nya luckor och lådfronter för att få ett nytt och fräscht kök. Nya luckor och en ny bänkskiva kan räcka långt för att förnya köket. Varför kasta ut det som fungerar bra, och göra jobbet större än nödvändigt?

Ibland räcker dock inte denna förnyelse till. Gamla skåp kan vara opraktiska och ha dålig funktion, och många gånger känns köket också fel planerat. Om du bygger nytt kan du flytta skåp och annan köksinredning, så att det får den bästa funktionen för just dig och din familj. Ett kök som helt anpassas efter användarna blir förstås extra roligt att jobba i.

En annan fördel med att sätta in en helt ny köksinredning är förstås att moderna skåp har så många smarta lösningar. I gamla skåp med vanliga hyllor, har saker och ting en tendens att försvinna någonstans längst bak, och inte hittas när man behöver dem. I de nya skåpen kan du välja anpassade inredningslösningar, som gör att du får en bättre överblick, och en lättare hantering av det som förvaras. Du kan välja olika skåpinredning för specerier, grytor och kastruller eller tunga maskiner. Var sak har sin plats och köket blir mycket mer lättarbetat.

Planering är A och O när det gäller att bygga om ett kök. Lägg lite tid på att fundera över hur ni rör er i köket vid matlagning och alla andra vardagliga sysslor. Då upptäcker ni flaskhalsar och irritationsmoment som kan undvikas i det nya köket.

Det roligaste valet, när man byter köksinredning är väl egentligen valet av stil och utseende. Luckor och lådor, bänkskivor och kakel eller annat stänkskydd. Det är dessa val som sätter stilen i köket, och här väljer man naturligtvis med hjärtat och ögat. Här är valen oändliga, och du kan välja lantkök, franskt bistrokök, restaurangkök, ett färgglatt kök eller ett stilrent och sobert kök, samt naturligtvis många andra typer av kök, varav alla är lika rätt och lika vackra. Inget är fel, det är bara den personliga smaken som avgör det valet.

Göra om i köket?

grymt snyggt kökVi är många som drömmer om ett nytt kök, och en del får också möjligheten att förverkliga sina drömmar. Om du ska bygga om i köket så har du många olika beslut framför dig. Hur du vill att ditt kök ska se ut vet du kanske redan. Stil och färg brukar vara det första man beslutar, och vare sig man gillar det moderna stilrena, eller den lantliga stilen, ger ett beslut om en övergripande stil hjälp i många andra val.

Men, det som egentligen är allra viktigast när du ändå har chansen att förändra i köket, är att noga tänka igenom hur du arbetar i köket, och hur ditt gamla kök fungerar. Tänk efter vad du retar dig på, och vad som fungerar bra, och planera ditt nya kök efter dina erfarenheter.

Köksskåp ska väljas, men det är verkligen inte bara en fråga om vilka luckor och vilken färg du vill ha. Mycket viktigare än så är skåpens placering, och vilken inredning du väljer i dina nya skåp.

För att det ska vara roligt att jobba i köket, måste det vara lättarbetat och praktiskt. Och praktiskt behöver inte betyda att du måste kompromissa med hur du vill att det ska se ut. Det betyder bara att du även måste tänka på insidan av köksskåpen när du gör dina val. Tänk efter vad de olika skåpen ska användas till och välj den inredning som passar dig bäst för just det användningsområdet.

Många väljer stora och djupa lådor istället för underskåp, eftersom de rymmer mycket och ger en överblick över allt som finns i lådan, då man lätt kan dra ut den. Andra vill hellre ha skåp i traditionell mening, men vill kanske ha utdragbara hyllor, åtminstone där man ska förvara tunga köksmaskiner och andra redskap.

Öppna hyllor eller överskåp är ett personligt val, och det beror förstås också på hur köket i övrigt ser ut, och hur mycket förvaring som finns.

Den stora drömmen för många är att skaffa ett riktigt skafferi av den gamla typen, där man kan förvara sina matvaror på hyllor från golv till tak. Kanske har du inte möjlighet att få plats med ett sådant skafferi, men då är ändå ett högskåp, kanske till och med ett dubbelt, ett alternativ som känns som ett litet steg på väg. Stora utrymmen och smart förvaring gör all matlagning roligare, och vill man laga mat tillsammans ställs ännu högre krav på funktionalitet och utrymme.