Vinhyllans utveckling

Vinhyllan har utvecklats mycket under flera århundraden. Den började som en oskyldig hylla i en mörk källare någonstans för att kunna förvara antingen redan lagrade viner eller nya viner som skulle ligga på lagring under en längre tid. Men allt eftersom tiden har gått så har vinhyllan inte bara förändrat utseende utan även funktion. Det fanns en tid då vinhyllan skulle användas som en bra förvaring men även som en sak att visa upp för sina gäster. Detta gjordes för att man skulle visa upp sig själv och sin framgång.

Men med tiden har vinhyllans funktion ändrats till att mest vara en smart och smidig förvaring för att förvara några stycken vinflaskor. En bra plats att ha helt enkelt. Det är idag inte speciellt vanligt längre att man köper på sig vinflaskor för att man ska ha dem hemma och lagra. Nej, idag köper vi vinflaskor som man planerar att dricka upp inom en snar framtid. I och med det så behöver man ofta inte heller ha så stora eller så många vinhyllor för mycket förvaring. Man klarar sig ofta på bara ett par rader.

Detta har gjort att man nu för tiden ofta har sin vinhylla placerad i köket istället för i en källare. Dels är det ofta närmare att komma åt dem där och dels ofta också lättare. Detta har gjort att man nu har börjat studera vinhyllan som en inredningsdetalj till köket. Detta har lett till att det idag finns flera hundratals olika designer på en vinhylla och fler kommer varje dag. Det har blivit en del av att inreda ett kök, att välja ut en snygg vinhylla. Idag kanske inte det viktigaste med vinhyllan är att man kan förvara vinflaskor där, utan att den är snygg och passar in i resten av inredningen i köket.

Det finns de som fortfarande går med den gamla vanliga traditionen och har en vinhylla inbyggd bland de resterande hyllorna i köket och som smälter bra in med den övriga inredningen. Det finns också dem som vågar ta ut svängarna lite mer och skaffar fristående vinhyllor, som kan designars egentligen hur som helst. Men det allra vanligaste med dessa fristående vinhyllorna är ändå att de fortfarande är ganska lika den traditionella vinhyllan, men kan dock vara producerad i något annorlunda material eller häftig färg. Men det som är helt säkert är att idag kan en vinhylla se ut egentligen precis hur som helst.